7. Gatitul miresei – O traditie care era foarte importanta in trecut, dar care pierde incet-incet teren din cauza faptului ca, in zilele noastre, mireasa se coafeaza si se machiaza la coafor, astfel incat nu nasa este cea care o “gateste”. In mod simbolic, pentru ca este un moment clasic in fotografii, nasa si domnisoara de onoare prind o clama in parul miresei sau ii aranjeaza acesteia voalul.
8. Barbieritul mirelui - Mai demult cavalerul de onoare era cel caruia ii revenea sarcina importanta de a-l ferchezui pe mire in ziua nuntii. Obiceiul s-a pastrat, doar ca nu se mai foloseste briciul, ci aparatul de ras Momentul continua, insa, sa fie prilej de amuzament pentru mire si prietenii acestuia, fie ca este acompaniat de muzica lautarilor, fie ca nu.
9. Hora miresei – Numita si “Nuneasca”, reprezinta modul in care parintii si rudele fetei isi arata multumirea pentru casatoria acesteia. Nasii si mirele vin cu lautari sa ia mireasa de acasa, iar in fata casei aceasteia se incinge o hora pe care o pornesc nasa si fina si in care se prind pe rand toti nuntasii.
10. Ciorba de potroace - A doua zi dupa nunta, acasa la miri se strang rudele apropiate, nasii si cativa prieteni buni si se mananca un bors acru, menit sa alunge mahmureala dupa o noapte de petrecere. E un prilej sa se schimbe impresii despre nunta, iar tinerii casatoriti sa fie felicitati. De multe ori, insa, se renunta la aceasta traditie din cauza oboselii de dupa petrecere ori din cauza faptului ca mirii pleaca in luna de miere.
Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.