Traditii de nunta la evrei

Traditii de nunta la evrei
Traditii de nunta la evrei Traditii de nunta la evrei Traditii de nunta la evrei Traditii de nunta la evrei Traditii de nunta la evrei Traditii de nunta la evrei

In traditia evereiasca, cununia religioasa este un moment de neuitat atat pentru cei doi miri, cat si pentru comunitatea din care acestia fac parte. Ceremonia impleteste semnificatii biblice menite sa sporeasca emotia tuturor participantilor la nunta.

Petrecerea burlacilor

Ambele petreceri – a mirelui si a miresei - numite Kabbalat Panim, au loc cu o saptamana inaintea nuntii. Mirele si mireasa au statut de “rege”, respective “regina” in cadrul acestor petreceri, stand in mijlocul invitatilor pe un tron. In jurul lor se canta, se danseaza si se rostesc toasturi. Ambele soacre trebuie sa participe la aceste petreceri si sa sparga impreuna o farfurie, ca simbol al faptului ca o casnicie este fragila si numai grija si respectul reciproc al mirilor o pot face sa dureze vesnic.

Voalul miresei

In cele sapte zile ramase pana la nunta cei doi logodnici se mai vad doar cu prilejul ritualului de acoperire cu voal a miresei, numit Baddeken. Mirele, insotit de familie si prieteni, intra in camera fetei si ii acopera chipul cu voal. Traditia acestui gest dateaza din vremuri biblice, Isac fiind cel care si-a acoperit viitoarea sotie, pe Rebecca, cu un val menit sa arate ca dragostea lui este mult mai profunda si nu se limiteaza la aspectul fizic. In simbolistica mai moderna gestul semnifica faptul ca, din momentul casatoriei, mirele este cel care-i va asigura miresei hainele si toata protectia necesara.

Ziua nuntii

Ziua cununiei are importanta unei mari sarbatori religioase evreiesti – Yom Kippur. Pentru a cinsti cum se cuvine aceasta zi, mirele si mireasa se reculeg cu post si rugaciune pentru a le fi iertate pacatele si pentru a pasi curati in casnicie. Traditia cere ca vestmintele de cununie sa fie albe, mireasa purtand o rochie din tesatura alba, iar mirele un costum traditional evreiesc- kittel. Ceremonia se desfasoara sub Chupah, un loc special amenjat, cu patru stalpi care sustin o bolta, simbolizand caminul pe care cei doi logodnici il vor intemeia. Constuctia se gaseste neaparat sub cerul liber, pentru ca viitorul cuplu sa aiba tot atatia urmasi cate stele sunt pe cer. Mirele si mireasa nu poarta bijuterii in timpul cununiei, ca semn al faptului ca nu conteaza bogatia materiala, ci sentimentele profunde care-i leaga unul de altul. Inainte de inceperea ceremoniei, mirele inconjoara mireasa de sapte ori, cu referire la Geneza pamantului. Asa cum Dumnezeu a facut lumea in sapte zile, tot asa mirele pune simbolic temelia noului camin.

Pagina 1/2

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Furnizori recomandati
Produse recomandate

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai noi articole
Recomandari

CONTUL MEU

LIKE US


GALERII FOTO

Idei pentru nunta ta! Mii de poze din care sa te inspiri!

Informatii despre rochii mireasa, rochii seara, restaurante si organizare nunta on Facebook VM pe
Facebook
Follow viitoaremireasa on Twitter VM pe
Twitter
Follow US on Google+ VM pe
Google+
Follow ViitoareMireasa.ro on Pinterest VM pe
Pinterest