Steagul si bradul de nunta

Steagul si bradul de nunta
Steagul si bradul de nunta Steagul si bradul de nunta Steagul si bradul de nunta Steagul si bradul de nunta Steagul si bradul de nunta

In vremurile de demult, petrecerile dedicate nuntii incepeau chiar si cu o saptamana inainte de cununie. Doua din insemnele cele mai importante care anuntau ca intr-o familie urmeaza o nunta erau steagul de nunta- in zona Transilvaniei si bradul de nunta- in Moldova si Oltenia.

Nunta cu steag in frunte

Obiceiul cerea ca, in saptamana dinaintea nuntii, nasul sa tocmeasca un flacau (stegarul) sa faca steagul impreuna cu cateva fete. In seara dinainte nuntii, steagul trebuia sa fie prins in poarta nasului. In zona Sibiului, se faceau doua steaguri, pentru ambii miri. Ele erau incepute inca de joia dinaintea nuntii de catre femei, iar sambata seara le terminau flacaii. Cand steagurile erau gata era rost de joc si voie buna.

Practic, steagul era format dintr-un bat pe care se prindeau naframe frumos cusute, panglici colorate, cununi de iedera sau vita de vie si clopotei. Stegarul purta intotdeauna steagul in fruntea alaiului de nuntasi-l aseza la intrare in curtea mirelui.

In timpul cununiei, stegarul juca steagul in fata bisericii, apoi, dupa ceremonie, cand alaiul de nunta ajungea la locul petrecerii, steagul se infigea in acoperisul casei si era lasat acolo pana a doua zi, cand se desfacea, iar naframele si panglicile erau impartite prietenelor miresei. In Moldova si Oltenia, un obicei drag tinerilor era impodobirea bradului de nunta. Cu o seara inainte de cununie, flacaii si fetele se strangeau la mire sau la mireasa si ornau brazii. Se pregateau doi pentru mire, doi pentru mireasa si doi pentru nasi. Fetele ii impodobeau cu panglici colorate, beteala, clopotei si naframe, iar in varf se punea un cozonac si o sticla de tuica.

Pagina 1/2

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Furnizori recomandati
Produse recomandate

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai noi articole
Recomandari

CONTUL MEU

LIKE US


GALERII FOTO

Idei pentru nunta ta! Mii de poze din care sa te inspiri!

Informatii despre rochii mireasa, rochii seara, restaurante si organizare nunta on Facebook VM pe
Facebook
Follow viitoaremireasa on Twitter VM pe
Twitter
Follow US on Google+ VM pe
Google+
Follow ViitoareMireasa.ro on Pinterest VM pe
Pinterest