In urma cu o suta de ani, miresele care nu erau virgine in noaptea nuntii erau considerate rusinea satului si trimise acasa inapoi la parinti. In anumite zone din Romania, tinerele care nu respectau acest obicei de nunta erau duse la casa parinteasca pe o uneala agricola cu care se faramiteaza brazdele.
„Potrivit mentalitatii traditionale, puritatea miresei constituia o garantie pentru trainicia casatoriei ce se infaptuia. Daca acest deziderat nu se indeplinea, in mod inevitabil relatiile maritale ale celor doi erau compromise inca de la inceput. Virginitatea fetelor aflate in pragul casatoriei asigura cele mai bune auspicii cuplurilor ce se constituiau, efectul pozitiv resimtiindu-se insa pe un plan mult mai larg”, spune etnologul iesean Ion H. Ciubotaru, citat de Adevarul.ro.
Pentru a salva aparentele, parintii miresei vinovate incheiau o intelegere tacita cu familia mirelui, acestia oferind un supliment de zestre pentru ca cei doi insuratei sa isi continue nestingherit casnicia aflata la inceput de drum.
In satul traditional, divortul era o necunoscuta acum o suta de ani.
Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.