Furatul miresei. Traditii si obiceiuri

Furatul miresei. Traditii si obiceiuri
Furatul miresei. Traditii si obiceiuri Furatul miresei. Traditii si obiceiuri Furatul miresei. Traditii si obiceiuri Furatul miresei. Traditii si obiceiuri

I-ai furat inima viitorului tau sot, dar si tu urmeaza sa fii furata in noaptea nuntii, daca jumatatea ta nu sta cu ochii pe tine. Furatul miresei vine inca din antichitate, cand majoritatea cununiilor se incheiau fara liberul consimtamant al miresei.

Primii hoti de mirese – rapitorii Sabinelor

Legenda spune ca dupa intemeierea Romei, romanii s-au trezit ca trebuie sa populeze noul oras. Asa ca au organizat o petrecere la care au invitat tribul Sabinilor, cunoscuti pentru femeile lor frumoase. La finalul banchetului, profitand ca sabinii adormisera, romanii le-au rapit fiicele, surorile si nevestele si au fugit cu ele.

Chiar daca, la trezire, sabinii au navalit asupra rapitorilor, cele care au cerut indurare au fost chiar sabinele, care, intre timp, se indragostisera de acestia! De la mitul rapirii Sabinelor s-a pastrat, peste ani, obiceiul furatului miresei in noaptea nuntii.

Rapire cu acordul miresei

In zilele noastre, dincolo de hazul produs de momentul furatului, aceasta traditie poarta in ea si o morala – se presupune ca mirele trebuie sa aiba ochi doar pentru mireasa lui si sa nu lase nuntasii sa profite de neatentia lui. Daca, totusi, se intampla asta, mirele trebuie sa o caute si, mai apoi, s-o rascumpere pe aleasa lui.

Traditia spune ca daca mireasa este furata pana in ora 12 noaptea, plateste nasul rascumpararea, pe cand daca rapirea are loc dupa miezul noptii, mirele este „bun de plata”. In unele zone ale tarii, se crede ca mireasa nu trebuie lasata sa mearga pe jos, ci trebuie purtata doar pe brate. Ca sa dovedeasca asta, rapitorii trimit adesea pantoful miresei pentru rascumparare. Abia dupa ce se poarta negocieri aprige, in urma carora rapitorii se inteleg “la pret” cu mirele si nasul, mireasa este adusa inapoi la nunta si petrecerea se incinge cu adevarat.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Furnizori recomandati
Produse recomandate

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai noi articole
Recomandari

CONTUL MEU

LIKE US


GALERII FOTO

Idei pentru nunta ta! Mii de poze din care sa te inspiri!

Informatii despre rochii mireasa, rochii seara, restaurante si organizare nunta on Facebook VM pe
Facebook
Follow viitoaremireasa on Twitter VM pe
Twitter
Follow US on Google+ VM pe
Google+
Follow ViitoareMireasa.ro on Pinterest VM pe
Pinterest