Contractul prenuptial in Noul Cod Civil

Contractul prenuptial in Noul Cod Civil

Contractul prenuptial este o conventie matrimoniala prevazuta in Noul Cod Civil care a intrat in vigoare de la 1 octombrie 2011. Acest document legal incheiat inainte de oficializarea casatoriei reprezinta o masura de precautie prin care viitorii soti isi protejeaza bunurile personale.

Conventia matrimoniala le permite partilor sa isi separe bunurile pentru eventualitatea unui divort. Recurgand la incheierea unui contract prenuptial, sotii incearca sa isi apere nu doar interesele personale, ci si si pe ale membrilor familiei care depind de ei (parinti, copii din alte casnicii).

Clauzele incluse intr-un astfel de contract variaza de la caz la caz si se refera in general la modul in care vor fi impartite bunurile daca survine separarea pe cale legala.

Contractul trebuie sa contina obligatoriu clauze referitoare la viitorul financiar al copiilor.

Conform art. 312 din Noul Cod Civil,

(1) Viitorii soti pot alege ca regim matrimonial: comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.

(2) Indiferent de regimul matrimonial ales, nu se poate deroga de la dispozitiile prezentei sectiuni, daca prin lege nu se prevede altfel. In realitate, acest contract reprezinta o masura de precautie pentru care veti fi recunoscatori in situatia unui divort.

Cifrele cu privire la rata divorturilor sunt alarmante: aproximativ 50% din cuplurile casatorite ajung la un divort, conform datelor sociologice si, cand se pune problema impartirii bunurilor, deseori se pleaca de la premisa ca acestea vor fi impartite in cote egale.

Acest procent nu este intotdeauna corect, mai ales in situatia in care unul dintre parteneri a avut o contributie financiara mult mai insemnata decat celalalt la dobandirea bunurilor. Din acest motiv, fiecare persoana care urmeaza sa se casatoreasca trebuie sa isi apere mai intai spatele inainte sa se avante intr-o relatie matrimoniala care incepe frumos si se poate incheia la tribunal sau la notar.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Furnizori recomandati
Produse recomandate

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai noi articole
Recomandari

CONTUL MEU

LIKE US


GALERII FOTO

Idei pentru nunta ta! Mii de poze din care sa te inspiri!

Informatii despre rochii mireasa, rochii seara, restaurante si organizare nunta on Facebook VM pe
Facebook
Follow viitoaremireasa on Twitter VM pe
Twitter
Follow US on Google+ VM pe
Google+
Follow ViitoareMireasa.ro on Pinterest VM pe
Pinterest