Stabilirea bugetului de nunta este o misiune care devine cu atat mai dificila cu cat cuplul care se casatoreste nu are la dispozitie o suma mare de bani. In functie de serviciile contractate, este necesar sa intocmiti un plan de cheltuieli aproximative, ca sa stiti de la bun inceput la ce sa va asteptati.
Pretul orientativ al fiecarui serviciu in parte poate fi gasit pe Internet, pe site-urile web ale furnizorilor de nunta.
Cum se stabileteste bugetul de nunta pas cu pas?
Mai intai faceti o lista cu serviciile de care aveti nevoie si notati pretul minim si maxim pentru fiecare serviciu in parte.
Faceti totalul pentru pretul minim si maxim si luati ca punct de reper un pret mediu. Daca vi se pare prea mare pretul total, incercati sa renuntati la serviciile care nu sunt obligatorii, cum ar fi inchirierea unei limuzine sau a unei fantani de ciocolata.
Intocmiti un tabel pentru a tine evidenta fiecarei cheltuieli in parte, in functie de prioritati. Daca rochia de mireasa, respectiv costumul de mire sunt cele mai importante achizitii pentru voi, plasati-le in cap de lista si terminati lista cu serviciile cel mai putin importante.
Comparati furnizorii nu doar dupa pret, ci si dupa calitatea serviciilor oferite sau dupa opinile altor clienti.
Comparati preturile de pe piata. Pretul prea piperat se datoreaza in cele mai multe cazuri faimei unui brand si experientei sale, dar comparand oferta mai multor furnizori este posibil sa gasiti marfuri la fel de calitative la un pret mai mic. La polul opus, un pret prea mic arata din start ca produsele si serviciile nu sunt de calitatea dorita. Cel mai bine este sa cautati furnizori care ofera preturi medii.
Raportul calitate-pret este foarte important. De la alegerea locatiei de nunta si pana la alegerea serviciilor foto-video, orientati-va nu doar dupa pret, ci si dupa calitatea produselor (flori, tort), respectiv a serviciilor (muzica, fotografii etc).
Stabiliti bugetul final. Dupa ce ati vazut preturile de pe piata si ati comparat calitatea serviciilor, v-ati format o idee despre costurile nuntii voastre. Acum este etapa in care trebuie sa faceti calcule si sa stabiliti bugetul final. Puteti include in aceasta suma si costurile pentru luna de miere.
Tineti cont de cheltuielile suplimentare. La orice nunta pot sa apara situatii neprevazute, dar si costuri suplimentare. Desi initial v-ati gandit ca un DJ este mai ieftin, dupa ce ati fost placut surprinsi de muzica unei formatii in timp ce luati cina la restaurant, v-ati gandit sa o angajati pentru nunta. Evident, acest lucru poate sa va dea calculele peste cap, obligandu-va sa scoateti din buzunar o suma mai mare decat cea prevazuta initial.
Dupa lista finala de cheltuilei se recomanda intocmirea unui caiet de sarcini cu obiectivele de rezolvat. Exista anumite lucruri care trebuie rezolvate cu 8-9 luni inainte de nunta si sarcini care se rezolva in ultima luna inainte de nunta. Avand la indemana un centralizator cu toate aceste obiective, dar si cu data limita la care trebuie rezolvata fiecare sarcina in parte, planificarea nuntii nu va mai fi asa stresanta.
Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.