Barbieritul mirelui. Traditii si obiceiuri

Barbieritul mirelui. Traditii si obiceiuri
Barbieritul mirelui. Traditii si obiceiuri Barbieritul mirelui. Traditii si obiceiuri Barbieritul mirelui. Traditii si obiceiuri Barbieritul mirelui. Traditii si obiceiuri Barbieritul mirelui. Traditii si obiceiuri

In timp ce tu te vei pregati de nunta acasa sau la coafor, in prezenta nasei si a prietenelor, acasa la mirele tau va fi forfota mare. Alaturi de alti flacai si de cavalerul de onoare – numit pe vremuri „vornic”, viitorul tau sot se va pregati sa faca pasul spre statulul de „cap de familie”. Ritualic, asta inseamna „barbieritul mirelui”.

Flacaul devine barbat

Barbieritul mirelui inainte de nunta este o traditie pastrata din vechime. In mod simbolic, ea marcheaza trecerea de la statutul de tanar flacau la cel de barbat adevarat, membru cu drepturi depline in comunitate. In Moldova, traditia cerea ca totul sa se intample cu o zi inainte de cununie. Mirele tinea in poala doi colaci pe care-i oferea celui care-l barbierea si care trebuia sa fie neaparat necasatorit.

In zilele noastre, s-a pastrat doar partea simbolica a „actiunii”.Cel care-l barbiereste pe ginere este, de cele mai multe ori, un bun prieten. In unele zone, traditia cere ca mirele sa stea asezat pe un scaun si sa tina niste bani sub picior. In timp ce este barbierit, el trebuie sa fie atent si sa nu lase lautarii veniti sa inveseleasca atmosfera, sa-i ia banii. Daca reuseste sa se fereasca de cel care vrea sa fure banii, mirele dovesdeste ca este suficient de matur pentru a intemeia si a intretine de o familie.

De la itari la smoching

Astazi, mirele poarta ce-i place - un costum simplu sau smoching. De asmenea, culoarea camasii, a vestei, a cravatei sau a papionului le veti alege in asa fel incat sa va asortati. Pe vremuri, insa, costumul de ginere era mult mai strict. Gateala mirelui se facea a doua zi dupa barbierit, in casa miresei. Cei doi se gateau simultan, in camere diferite. Mirele purta camasa cu colturi la gat, itari, brau si bete. Pe cap avea o palarie neagra sau o caciula, daca era iarna, impodobita cu o floare naturala. In semn de prosperitate, pe partea stanga a palariei se prindeau bani de argint sau cateva spice de grau. In unele zone ale tarii, palaria sau caciula se ornau cu o brosa sau o pana scurta.

Abia dupa 1900 costumul traditional s-a schimbat cu un costum negru si camasa alba, pe care trebuia s-o coasa mireasa din panza de bumbac sau borangic. Dupa cat de priceputa era mireasa, pe atat de frumos cusuta si impodobita era camasa.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Furnizori recomandati
Produse recomandate

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai noi articole
Recomandari

CONTUL MEU

LIKE US


GALERII FOTO

Idei pentru nunta ta! Mii de poze din care sa te inspiri!

Informatii despre rochii mireasa, rochii seara, restaurante si organizare nunta on Facebook VM pe
Facebook
Follow viitoaremireasa on Twitter VM pe
Twitter
Follow US on Google+ VM pe
Google+
Follow ViitoareMireasa.ro on Pinterest VM pe
Pinterest