Alte sfaturi:
- consuma alimente care stimuleaza productia de serotonina (banane, orez brun, branza cottage, macrou, somon, seminte de floarea-soarelui, curcan);
- fa exercitii aerobice (dar nu numai); studiile au aratat ca si doar 5 minute de miscare sunt suficiente pentru a stopa poftele culinare;
- evita sa mananci seara deoarece acest lucru zapaceste ceasul intern si incurajeaza organismul sa stocheze grasime;
- gandeste-te la alimentele bune ca la ceva ce alegi sa mananci, nu ca la ceva impus (consumatorilor compulsivi nu le place sa li se spuna ce sa manance si ce nu).
Consumatorul impulsiv
Desi nu te gandesti constant la mancare, asa cum fac cei compulsivi, atunci cand vezi mancare iti este greu sa-i rezisti si rareori spui "nu" si unei a doua portii de desert. Scanarile au aratat ca la consumatorii impulsivi se inregistreaza o activitate scazuta in cortexul prefrontal - zona responsabila cu judecata, planificarea, organizarea si invatarea din greseli. Aceasta zona functioneaza ca o frana a creierului, oprindu-te sa iei decizii foarte proaste. Cand zona nu functioneaza insa la parametrii normali, apare impulsivitatea, iar judecata are de suferit.
Alcoolul reduce activitatea in cortexul prefrontal (de aceea cei care se imbata se poarta mai putin responsabil) si, totodata, o activitate scazuta in aceasta zona a fost legata de un nivel redus al neurotransmitatorului dopamina.
Dietele mai potrivite pentru consumatorii impulsivi sunt cele cu un continut ridicat de proteine, iar cele pe baza de carbohidrati (precum cele pentru consumatorii compulsivi) sunt de evitat.
Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.