Cat de scumpa e mancarea sanatoasa?

 Cat de scumpa e mancarea sanatoasa?

Cand sunt intrebati de ce nu mananca mai sanatos, majoritatea romanilor dau un raspuns care suna foarte logic: mancarea sanatoasa este scumpa…

Asa sa fie? Daca masuram costul per portie, care sunt cele mai scumpe alimente, cele sanatoase sau cele care sunt dense caloric, dar fara nutrienti?

Multa vreme, valoarea hranei a fost masurata in functie de numarul de calorii continute, cele dense caloric fiind cele mai apreciate. In 1894, se estima ca un muncitor in constructii avea nevoie de circa 8000 de calorii pe zi, deci pretioasa hrana trebuia sa fie concentrata caloric si ieftina (W. O. Atwater, Foods: Nutritive Value and Cost. USDA, 1894).

In acest gen de evaluare, 1 kg de zahar (4000 de calorii) este de 3 ori mai valoros (si cam de 3 ori mai ieftin) decat 1 kg de fasole alba fiarta (1320 de calorii), care este o sursa importanta de fibre, proteine si minerale…

Desi informatiile despre valoarea nutritionala si beneficiile alimentelor au devenit accesibile, oamenii tind sa pastreze acelasi criteriu cand isi fac cosul de cumparaturi. Da, bugetul este important, dar alegerile sunt si mai importante!

Costul unei portii – mai mare la mancarea care te imbolnaveste
Un studiu american, valabil oriunde in lume (C. L. Connell et al., "Energy density, nutrient adequacy, and cost per serving can provide insight into food choices in the lower Mississippi Delta", publicat in Journal of Nutrition Education and Behavior, 2012), demonstreaza ca, daca luam in considerare costul per portie, nu per calorie, mancarea sanatoasa este mai ieftina decat carnea procesata, dulciurile si fast-food-ul.

Pagina 1/2

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Furnizori recomandati
Produse recomandate

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai noi articole
Recomandari

CONTUL MEU

LIKE US


GALERII FOTO

Idei pentru nunta ta! Mii de poze din care sa te inspiri!

Informatii despre rochii mireasa, rochii seara, restaurante si organizare nunta on Facebook VM pe
Facebook
Follow viitoaremireasa on Twitter VM pe
Twitter
Follow US on Google+ VM pe
Google+
Follow ViitoareMireasa.ro on Pinterest VM pe
Pinterest