Zaharul - de la calorii goale la efecte daunatoare

Zaharul - de la calorii goale la efecte daunatoare

Zaharul este considerat “aliment de baza” si este tratat ca atare pe rafturile supermarketurilor, desi toata lumea stie sau intuieste ca dauneaza grav sanatatii, mai ales in exces. Dar unde este limita? La ce cantitate se transforma zaharul din placere cu calorii goale la factor daunator pentru intregul organism?

Consum mai mare – mai multe boli cronice
Desi este direct asociat cu obezitatea, diabetul si alte boli cronice, consumul de zahar industrial este in continua crestere. Conform statisticilor oficiale, consumul global total de zahar a crescut de la 154 milioane de tone in 2010 la 171 milioane de tone in 2014.

Chiar si cercetatorii platiti de Compania Coca-Cola recunosc ca zaharul inseamna calorii goale, care nu contin microelemente esentiale si ca efectele negative ale zaharului asupra sanatatii sunt subestimate (R Kahn, J L Sievenpiper. Dietary sugar and body weight: have we reached a crisis in the epidemic of obesity and diabetes? Diabetes Care. 2014).

Asadar, caloriile din zahar nu sunt doar “goale”. Un numar tot mai mare de dovezi stiintifice arata ca zaharul industrial in toate formele sale, adaugat la produse alimentare si bauturi poate declansa procese care duc la toxicitate hepatica, diabet si alte boli cronice, mai ales cardiovasculare (R H Lustig et al. Public health: The toxic truth about sugar. Nature, 2012).

Zaharul industrial actioneaza ca un fascicul laser asupra ficatului, crescand astfel riscul de ficat gras, o boala ce a devenit, la nivel mondial, o problema de sanatate publica in ultimele 3 decenii (M K Hellerstein. Mitigating factors and metabolic mechanisms in fructose-induced nonalcoholic fatty liver disease: the next challenge. American Journal of Clinical Nutrition, 2012).

Ce recomanda autoritatile in nutritie?
Autoritatile mondiale in nutritie si-au schimbat demult recomandarile privind zaharul. American Heart Association recomanda femeilor sub 100 de calorii/zi din zaharuri (o cutie de suc, spre exemplu sau o prajitura minuscula), iar barbatilor 150 de calorii/zi, cu alcoolul inclus (R K Johnson et al. Dietary sugars intake and cardiovascular health: a scientific statement from the American Heart Association. Circulation, 2009).

Pagina 1/2

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Furnizori recomandati
Produse recomandate

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai noi articole
Recomandari

CONTUL MEU

LIKE US


GALERII FOTO

Idei pentru nunta ta! Mii de poze din care sa te inspiri!

Informatii despre rochii mireasa, rochii seara, restaurante si organizare nunta on Facebook VM pe
Facebook
Follow viitoaremireasa on Twitter VM pe
Twitter
Follow US on Google+ VM pe
Google+
Follow ViitoareMireasa.ro on Pinterest VM pe
Pinterest