Beta-carotenul din morcovi
Acelasi studiu amintit mai sus a aratat ca veganii crudivori, care consumau zilnic 17 (uau!) portii de legume si fructe (un aport de beta-caroten de 3 ori mai mare decat cei care mancau in medie 7 portii), aveau in sange acelasi nivel cu cei care consumau 7 portii, dar si crude, si gatite.
De ce?
Pentru ca organismul absoarbe de trei ori mai multi antioxidanti din morcovi fierti decat din cei cruzi. Studii similare despre care am scris sau voi scrie cu alte ocazii au facut descoperiri la fel de surprinzatoare. Primim o cantitate mai mare de luptatori impotriva cancerului din broccoli preparat la abur. Fermentarea creste absorbtia de minerale din produsele din cereale, iar coacerea (fara ulei!) anumitor nuci si seminte creste absorbtia mineralelor.
In loc de concluzie, iti recomand sa-ti pregatesti legumele prin toate metodele care te fac sa mananci zilnic cat mai multe portii, insa nu uita ca rosiile si morcovii lupta mai bine cu bolile si batranetea cand sunt gatite.
Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.