Traditii de nunta mai putin cunoscute din zona Munteniei

Traditii de nunta mai putin cunoscute din zona Munteniei
Traditii de nunta mai putin cunoscute din zona Munteniei Traditii de nunta mai putin cunoscute din zona Munteniei Traditii de nunta mai putin cunoscute din zona Munteniei Traditii de nunta mai putin cunoscute din zona Munteniei Traditii de nunta mai putin cunoscute din zona Munteniei

Daca in trecut se punea mare pret pe traditii, astazi nunta se desfasoara in functie de dorintele si aspiratiile mirilor. Sunt cateva obiceiuri, insa, care se pastreaza si acum in nuntile moderne sau in orasele mari: furatul miresei, aruncatul buchetului, al jartierei sau schimbul de verighete. Nu despre aceste traditii cunoscute tuturor este vorba! Ci despre acele obiceiuri demult uitate, care se mai pastreaza si astazi in zonele rurale ale Munteniei.

Bradul nasilor si-al miresei.In traditia populara, bradul reprezinta belsug, tinerete, sanatate, vigoare si o viata lipsita de griji. In dimineata nuntii, mirele impreuna cu apropiatii impodobesc doi brazi cu fructe, chifle si alte delicatese. Brazii sunt purtati de tinerii necasatoriti pana la casa nasului, unde unul dintre cei doi brazi etste legat in fata portii. Alaiul isi continua drumul catre casa miresei, unde ramane cel de-al doilea brad. Impodobirea lui simbolizeaza viata imbelsugata si prospera a viitoarei familii.

Udatul alaiului de nunta. Mireasa, lautarii si alaiul de nunta merg la cea de-a treia fantana spre rasarit, numarata de la casa miresei. Pana la fantana, mireasa si un tanar necasatorit poarta un ulcior legat cu stergar tesut in casa. La destinatie, flacaul scoate apa de trei ori si, de fiecare data, impreuna cu mireasa, stropeste multimea cu un manunchi de busuioc, inmuiat in apa din ulcior. Traditia semnifica norocul de insuratoare pentru flacai si de maritis pentru fetele nemaritate.

Gatitul miresei. In paralel cu barbieritul mirelui, mireasa se gateste pentru ceremonie. Nasa, impreuna cu mama miresei si domnisoarele de onoare ajuta mireasa sa se imbrace. Iar la final nasa este cea care leaga voalul si coronita. Semnificatia acestui obicei este una cat se poate de simpla: mireasa va fi mereu frumoasa, tanara si seducatoare pentru mirela ei.

Pagina 1/2

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Furnizori recomandati
Produse recomandate

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai noi articole
Recomandari

CONTUL MEU

LIKE US


GALERII FOTO

Idei pentru nunta ta! Mii de poze din care sa te inspiri!

Informatii despre rochii mireasa, rochii seara, restaurante si organizare nunta on Facebook VM pe
Facebook
Follow viitoaremireasa on Twitter VM pe
Twitter
Follow US on Google+ VM pe
Google+
Follow ViitoareMireasa.ro on Pinterest VM pe
Pinterest