Hora miresei si ruperea turtei

Te pregatesti de nunta si nu stii daca se cade ori nu sa faceti hora in fata casei cand vin mirele si nasii sa te ia la biserica? Hora miresei si ruperea turtei sunt obiceiuri vechi, incarcate de semnificatii.
 
Hora miresei
Pe vremuri, nunta unei fete era prilej de mare bucurie si usurare pentru familia acesteia. Sa ramana „fata batrana' sau „piatra de moara” acasa la parinti era o mare rusine. Din acest motiv, vecinii si intreaga comunitate trebuia sa afle faptul ca fata familiei si-a gasit un sot si paraseste in rochie alba casa parinteasca. Cel mai bun semn era hora miresei, intinsa in mijlocul drumului, chiar in fata casei parintesti a fetei, timp in care soacra mica, de bucurie ca i se marita fata, impartea diverse daruri nasilor si invitatilor.
 
Si astazi s-a pastrat acest obicei si depinde numai de tine si de parerea parintilor sau a nasilor daca il urmati sau nu. In varianta moderna, dupa ce mireasa este gatita si mirele si nasii vin s-o ia la biserica, lautarii canta, odata ajunsi in fata casei, „Nuneasca”. Nasa o ia pe mireasa la dans si intind hora in mijlocul strazii.
 
Ruperea turtei
La finalul horei miresei, nasa este cea care aduce turta si o rupe deasupra capului acesteia. Turta e de obicei rotunda, impodobita cu diverse ornamente si impletituri. Nasa e cea care comanda turta si o plateste. Dupa ruperea turtei, nasa o arunca in forma de cruce peste cap, iar cei care prind bucati din ea se crede ca vor fi sanatosi si norocosi toata viata. Obiceiul este vechi, pastrandu-se inca de pe vremea romanilor.
 
In trecut, in satele romanesti din Moldova si Transilvania turta miresei era inlocuita de 'colacul miresei”, impletit in trei si ornat cu panglici. Mireasa mergea cu el la mire acasa, impreuna cu colacii mai mari, pentru nasi. Doi dintre acestia se puneau la cununie pe capul mirilor, crezandu-se ca le vor aduce acestora prosperitate si spor in casnicie.
    ????????...

Magazinul Viitoarelor Mirese! Tot ce-ti trebuie pentru nunta!

  • Joben de nunta
    Joben de nunta Descriere: Apreciat in ansamblul unei nunti cu tematica clasica, acest joben elegant este un accesoriu original pentru strangerea darurilor. Jobenul de culoare neagra, tipic englezesc este accesorizat cu fundite albe, iar dupa nunta, mirii pot depozita in el cele mai dragi amintiri, de aceea casuta de dar treb 109 RON Vezi detalii
  • Pahare nunta miri si nasi
    Pahare nunta miri si nasi Descriere: Paharele de sampanie cu picior sunt destinate mirilor sau nasilor. Avand o forma deosebita se adauga celorlalte accesorii pentru a avea o nunta de neuitat. Ele pot fi realizate in orice combinatie coloristica. Paharele au o inaltime de 22 cm. 99 RON Vezi detalii
Furnizori nunta Vezi lista tuturor furnizorilor »
Tot ce-ti trebuie pentru organizarea nuntii! Numere de telefon, galerie foto!