Obiceiuri dupa nunta

Obiceiuri dupa nunta
Obiceiuri dupa nunta Obiceiuri dupa nunta Obiceiuri dupa nunta Obiceiuri dupa nunta

Daca sperai ca dupa petrecerea de nunta sa te poti odihni impreuna cu mirele tau si sa uitati de toata oboseala, trebuie sa stii ca traditia cere altceva. Obiceiurile nu iau sfarsit odata cu masa de nunta.

Daruri pentru socri si nasi

Mai demult exista obiceiul ca mirii sa mearga la masa la socrii mici si la nasi, a doua zi dupa nunta. Dar tot ei erau cei care duceau bucatele, iar acestea trebuiau sa fie din cele mai alese, intocmai ca la petrecerea de dupa cununie.

In Moldova obiceiul inca se pastreaza, mai ales in zonele rurale. Nuntile se fac duminica, iar joia urmatoare, mirii merg pe „Calea primara” la parintii miresei, incarcati cu bunatati (ciorba, friptura, galuste, rachiu si dulciuri). Tot cu prilejul acestei vizite, mireasa primeste de la parinti zestrea constand in tot felul de lucruri trebuincioase pentru casa: perne, plapumi, paturi, covoare.

Tinerii insuratei mai au, apoi, o vizita importanta de facut la nasi. Si nu cu mana goala, ci cu mancaruri pregatite de obicei de mireasa si cu plocon (pasari, haine, plapumi si perne). In felul asta, mirii isi arata respectul fata de parintii lor spirituali, pe care sunt datori sa-i respecte si sa-i ajute toata viata.

„Vestea miresei” dupa noaptea nuntii

Un obicei care s-a pierdut in mare parte in timpurile moderne cerea ca, in dimineata de dupa nunta, nasul sa mearga la socrii mici sa dea „vestea cu rachiu rosu” sau „vestea miresei”. Obiceiul era respectat mai ales in zona Olteniei si presupunea ca nasul sa tina in mana un butoi cu rachiu impodobit cu panglici rosii si sa fie insotit de „cumnatul de mana” si de lautari.

Daca mireasa fusese „fata mare” in noaptea nuntii, rachiul era indulcit cu zahar si colorat in rosu. Cumintenia miresei era sarbatorita cu hora si masa mare. Daca mirele contesta cinstea miresei, in rachiu se punea cenusa si ardei iute sau orice altceva ii trecea soacrei mari prin cap ca sa rada de cuscra ei. In astfel de situatii, de cele mai multe ori, socrul mic era nevoit sa mai dea ceva in plus la zestrea fetei, ca mirele s-o accepte chiar si asa, necinstita.

Comentarii

Autentifica-te sau creeaza un cont nou pentru a putea comenta!.

Furnizori recomandati
Produse recomandate

Articole similare

Descopera alte materiale care au legatura cu subiectul acestui articol.

Cele mai noi articole
Recomandari

CONTUL MEU

LIKE US


GALERII FOTO

Idei pentru nunta ta! Mii de poze din care sa te inspiri!

Informatii despre rochii mireasa, rochii seara, restaurante si organizare nunta on Facebook VM pe
Facebook
Follow viitoaremireasa on Twitter VM pe
Twitter
Follow US on Google+ VM pe
Google+
Follow ViitoareMireasa.ro on Pinterest VM pe
Pinterest